Tinnitus

Introductie

Tinnitus, vaak beschreven als oorsuizen, is een complexe aandoening waarbij geluiden hoorbaar zijn die niet van een externe bron afkomstig zijn. Ongeveer 1 miljoen Nederlanders ervaren tinnitus, wat varieert van een lichte irritatie tot een overweldigende aandoening die de kwaliteit van leven ernstig kan beïnvloeden.

Aankomend

22
nov

Volledig aanbod zien? Kijk bij “agenda

Informatie

Lestijd: 10:00 tot 17:00 uur
Inclusief: Syllabus (digitaal), certificering, koffie/thee
Exclusief: Lunch, boeken, parkeergeld
Contactdagen: 1
Type: MBK

Virussen

De behandeling van tinnitus is zeer persoonlijk en vereist een benadering die verder kijkt dan alleen de medische symptomen.

Behandelmethoden

Veel cliënten met tinnitus zijn niet op de hoogte van de behandelmogelijkheden buiten het traditionele medische veld. Tinnitus is niet alleen een aandoening die zich in het oor manifesteert; het kan verband houden met diverse onderliggende en bijkomende klachten. Dit biedt perspectieven voor alternatieve behandelmethoden die deze factoren adresseren.

Toepassing en meerwaarde van de training

Deze training bij het BivT biedt diepgaande inzichten in tinnitus met een focus op natuurgeneeskundige behandelmethoden. Deelnemers leren de aandoening vanuit verschillende hoeken te bekijken en hoe ze deze inzichten kunnen toepassen om hun cliënten effectief te ondersteunen. De training is gericht op het verbeteren van de kwaliteit van leven van de cliënten door hen te helpen de informatie te integreren en toe te passen in hun dagelijks leven.

Werkwijze

De training omvat een combinatie van theorie en praktijk. Er wordt uitgebreid ingegaan op de theoretische concepten achter tinnitus en de verschillende behandelmethoden. Praktijkgericht zullen diverse methoden besproken worden en is er ruime aandacht voor de anamnese specifiek gericht op tinnitus. Gedurende de training worden praktische tips en oefeningen aangeboden die plenair worden ingezet.

Doel van de training

Deze bijscholing is speciaal ontwikkeld voor professionals die hun kennis willen verdiepen en professionaliseren in de omgang met cliënten die kampen met tinnitus. Na afloop van de training zullen de deelnemers in staat zijn om een persoonlijk en integratief behandelplan op te stellen, gebaseerd op een holistische kijk op de verschillende factoren die bij tinnitus een rol spelen.

De training Tinnitus bij het BivT is een essentiële stap voor elke zorgprofessional die zich wil specialiseren in een effectievere aanpak van deze veelvoorkomende en uitdagende aandoening.

Planning

Overige informatie

SBU: 11 (0.39)
Niveau: HBO
Contactdagen: 1
Dagdelen: 2
Prijs: € 195,-
Examen: Geen
Certificering: Digitaal certificaat van deelname

Doelgroep

Psychologen, therapeuten, coaches, counselors, psychosociaal hulpverleners, maatschappelijk werkers, artsen, hypnotherapeuten, regressietherapeuten en andere paramedici uit de reguliere en complementaire hulpverlening. De training is geschikt als nascholing voor deelnemers die de medische basiskennis willen vergroten. 

Accreditatie / Erkenning

De training is bij vele instanties en beroepsverenigingen erkend en/ of geaccrediteerd (zie ons accreditatiebeleid).

Er wordt geen accreditatie aangevraagd voor een gratis webinar!

Programma

Dag 1

  • Voorstellen deelnemers en docent
  • Inleiding tinnitus
  • Reguliere kijk en behandelmogelijkheden plus film tinnitus patiënt
  • Fysieke triggers tinnitus
  • Anamnese uitwerken
  • Psychologie
  • Chakra plus film klankhealing
  • Film Gaby Olthuis
  • Natuurgeneeskundige mogelijkheden
  • Bloedonderzoek, vitaminen en mineralen
  • Demonstratie Segment Massage (indien gewenst)
  • Afsluiting

Doelstelling

Na de training heeft de deelnemer stappen gemaakt in de volgende doelstellingen:

 1. Heeft inzicht in en begrip van de basisprincipes die nodig zijn voor het toepassen van de mogelijke behandelingen bij tinnitus.
 2. Het kunnen toepassen van de anamnese en kennis over behandelmogelijkheden.
 3. Het creëren van een werkwijze over de verdieping binnen je eigen (praktijkvoering) professie te integreren.

Angela Dol

Angela Dol is Natuurgeneeskundig therapeut (2005) en Astrologe (2000). Ze heeft zich toegelegd op het uitzoeken van behandelmogelijkheden bij regulier niet of lastig te behandelen aandoeningen zoals Tinnitus. In de praktijk blijkt dat er vaak verrassende mogelijkheden zijn voor mensen om zich beter te gaan voelen. Angela deelt graag haar kennis, geeft interactieve lessen en lezingen over Tinnitus.

Ervaringen van deelnemers

Prima verzorgde training om tinnitus vanuit een andere hoek te bekijken.

Ik vond het een fijne training.

Een interessante nascholing die me nieuwe inzichten heeft gegeven. Niet alleen voor mijn praktijk, maar ook voor mij persoonlijk.


Was een prima training. Ook goed toe te passen.

De dag was interessant, ook om verhalen van de medecursisten te horen.


Het was een inspirerende dag met een goede opbouw.

Het behandelen van de ingebrachte cases was zeer zinvol.

Verder was lesdag boeiend en inhoud interessant!


De training was duidelijk en goed te volgen. We werden goed betrokken bij de lesstof en hierdoor ook actief aan het meedenken gehouden. Ik heb verder geen opmerkingen en was zeer tevreden over de les.

Ik vond het fijn dat er aandacht kwam voor de casussen van de deelnemers. Je hebt die behoefte goed aangevoeld en naar gehandeld.


Literatuur

Boeken aanschaffen? Lees eerst de Boeken disclaimer!

Aangeraden (niet verplicht)

O. Wagenaar, Eerste hulp bij oorsuizenPoiesz Uitgeverij, ISBN: 9789491549311

 S. Posthumus, Tinnitus Er is iets aan te doen, Uitgeverij SanTe, ISBN:9789090334516

Bekijk ook eens deze bijscholingen