EMDR en Emotie eten

EMDR en Emotie eten

Als je last hebt van emotie-eten demp je vervelende emoties met voedsel. Het eten leidt je af van het nare gevoel. Er zijn ook mensen die juist meer gaan eten op momenten dat ze blij zijn, of wanneer ze vinden dat ze iets verdiend hebben.  

In deze blog geef ik een voorbeeld  op het eten om vervelende emoties te dempen. 

Als je last hebt van emotie-eten komt de volgende situatie je misschien bekend voor: je hebt een lange dag gehad en ploft uitgeput neer op de bank. Je voelt je vermoeid, geïrriteerd, gefrustreerd en leeg. Een gevoel dat je liever niet wilt ervaren. Je voelt je onrustig en je favoriete eten lonkt vanuit de keuken. Je neemt een paar koekjes, een stuk chocolade, een schaaltje chips of zak drop. Je voelt dat de leegte zich vult met het eten en de onrust wegtrekt. De stress van de lange dag verdwijnt en je komt de avond rustig door.  

Wat je op zo’n moment doet is afleiding zoeken van de vervelende emoties die je niet wilt ervaren. Net zoals we vroeger een snoepje kregen als we ons pijn hadden gedaan. Dat helpt, voor even. Het eten van je favoriete voeding geeft je de afleiding die je nodig hebt om weer even vooruit te komen. 

Maar het werkt niet op de lange termijn. Je problemen zijn niet opgelost. En waarschijnlijk heb je morgen weer een lange en stressvolle dag, wat een nieuwe emotionele eetbui in de hand kan werken.  

Daarna voel  je zo gefrustreerd en schuldig na die emotionele eetbui dat je je juist daardoor nog slechter voelt. En op die manier weer een nieuwe emotionele eetbui in de hand werkt. Dit blijft zichzelf versterken waardoor je in een vicieuze cirkel terecht kunt komen. Iets wat leidt tot extra spanning en stress en mogelijk ook gewichtstoename of overgewicht. 

Als je last hebt van emotie-eten heb je waarschijnlijk regelmatig al afspraken met jezelf gemaakt om dit niet meer te doen. Je wilt niet meer toegeven aan het lege gevoel en hierdoor overmatig eten. En toch lijkt dit keer op keer te mislukken. Dit komt omdat het behoorlijk lastig is om in zo’n situatie de verleiding te weerstaan. Gelukkig zijn er verschillende stappen die je kunt doorlopen om beter om te kunnen gaan met emotionele eetbuien. 

Naomi Albrechts

Naomi Albrechts
naomi@sistersremedies.nl