EMDR Themadag Rouw en Verlies

Introductie

Wil jij ook weten hoe je gestagneerde rouw aanpakt met EMDR?

EMDR biedt een effectieve manier om rouw en verlies te verwerken. Met de juiste begeleiding en ondersteuning, kan EMDR mensen helpen om hun leven weer op te pakken na een verlies, en om verder te gaan met het leven.

Aankomend

Volledig aanbod zien? Kijk bij “agenda

Informatie

Lestijd: 10:00 uur tot 17:00 uur
Inclusief: Syllabus, certificering, koffie/thee
Exclusief: Rouwkwartet, lunch, boeken
Contactdagen: 1

Rouw en verlies zijn emotionele gebeurtenissen die men in zijn leven meemaakt. Deze emoties kunnen een enorme impact hebben op ons leven. Gelukkig is er hulp beschikbaar in de vorm van Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR).

De EMDR Themadag Rouw en Verlies leert je EMDR toepassen bij stagnerende rouwprocessen bijvoorbeeld vanwege trauma of ontstaan door ineffectieve copingstijlen of door niet-erkende verliezen. Je krijgt inzicht in rouwprocessen middels het werken met het Labyrinthoss® Rouwkwartet, een methode voor de hulpverlener 

Toepassen en meerwaarde 

Tijdens deze EMDR Themadag Rouw en Verlies wordt het EMDR basis-behandelprotocol toegevoegd aan rouwbegeleiding.  Er wordt stilgestaan bij wat gezonde rouw inhoudt, waarna je inzicht verkrijgt wanneer rouw niet meer gezond verloopt en het duidelijk is dat je EMDR kunt toepassen.  
Als door EMDR het rouwproces weer gezond verloopt kan de hulpverlener verder met rouwbegeleiding. 

Werkwijze

Deze dag is een interactieve trainingsdag waarbij gewerkt wordt met het Labyrinthoss Rouwkwartet, een methode voor de hulpverlener, waardoor er zowel theoretische als praktische kaders aangedragen worden. Tevens wordt er gewerkt met eigen casuïstiek in combinatie met EMDR om zo de gelegenheid te krijgen om te oefenen met de aangeboden theorie.  

Doel

Doel van deze dag is meer inzicht verkrijgen in rouwprocessen zodat duidelijk is wanneer EMDR toegepast kan worden.

( Wil je een licentie behalen om te werken met het Labyrinthoss® Rouwkwartet – volg dan ook de trainingsdag Rouw en Verlies – klik hier) 

Planning

Overige informatie

Deze dag(en) kunnen alleen bijgewoond worden nadat je de vierdaagse EMDR basisopleiding hebt gevolgd!

SBU: 9 (0,32 EC)
Niveau: HBO
Contactdagen: 1
Dagdelen: 2
Investering: € 189,-
Examen: Geen
Certificering: Digitaal certificaat van deelname
Voorkennis: De 4 of 5 daagse EMDR opleiding bij BivT afgerond

Doelgroep

De EMDR themadagen zijn ontwikkeld voor ´EMDR Practitioners i.o.’, ‘EMDR master Practitioners´ en ´EMDR therapeuten´ die bij het BivT de opleiding hebben gevolgd. Het verantwoordelijk gebruik maken van de EMDR protocollen gaat gepaard met ervaring en nieuwe ontwikkelingen binnen het werken met deze methodiek.

Deelname is alleen mogelijk na afronden van de 4-daagse EMDR opleiding bij BivT hebt afgerond. Deze dag telt niet mee voor verlenging van je supervisie. Daarvoor dien je de verdiepingsdagen te volgen.

Accreditatie / Erkenning

De training is bij vele instanties en beroepsverenigingen erkend en/ of geaccrediteerd (zie ons accreditatiebeleid):

Disclaimer: BivT stelt deze informatie met grote zorg samen, maar het komt voor dat onze lijst niet compleet is. Wij vragen dus altijd aan jou, voordat je deelneemt aan de training om bij je eigen beroepsvereniging(en) te controleren of de training geaccrediteerd en/ of erkend is. Mocht jouw beroepsvereniging de training wel erkennen en/ of accrediteren zonder dat dit op de website staat, dan horen wij dat graag van je!

Programma

  • Voorstellen
  • Wat is rouw?
  • Waar zit jouw rouw?
  • Theorie bespreken
  • Theorie Rouw in combinatie met EMDR
  • Casuïstiek bespreken/ 1-op-1 oefenen
  • Afronding

Doelstelling

  1. Heeft inzicht in en begrip van de basisprincipes die nodig zijn voor het toepassen van rouw- en verliesbegeleiding
  2. Heeft inzicht wanneer stagnerende rouw optreedt
  3. Weet het EMDR basis-protocol toe te passen bij stagnerende rouw.

Germien Brouwer

Germien heeft sinds 2012 een praktijk voor psychosociale therapie gespecialiseerd in rouw/verlies en angst/trauma. Zij heeft jarenlang ervaring opgedaan als medisch maatschappelijk werker in verschillende ziekenhuizen en een zorginstelling. Bij deze laatste instelling is zij nog steeds een invalkracht en supervisor. 

In 2016 heeft zij het Labyrinthoss® Rouwkwartet, een methode voor de hulpverlener, ontwikkelt tijdens de Post HBO opleiding Rouwbegeleidingskunde. 

Een ander initiatief wat zij sinds 2017 heeft opgezet is het Rouwcafé Oss. Dit café biedt, in de vorm van een stichting, een luisterend oor aan mensen in rouw. Zij vervult momenteel  de rol als voorzitter. 

Literatuur

Boeken aanschaffen? Lees eerst de Boeken disclaimer!

Aanbevolen (niet verplicht)

Fiddelaers-Jaspers, R. Met mijn ziel onder de arm. Heeze: In de Wolken, 2011, ISBN 9789077179000 

Keirse, M. Helpen bij verlies en verdriet. Tielt: Lannoo, 2017, EAN 9789401442879 

Mönnink, H. de. Verlieskunde, methodisch kompas voor de beroepspraktijkAmsterdam: Reed Business Education, 2015, EAN 9789036819077 

Uitslag, M., & Rodenburg, T. RouwconflictUtrecht: Uitgeverij Stilinovi, 2013, EAN 9789078094401 

Verthriest, G., & Maes, J. Het DNA van rouw Antwerpen. Witsand Uitgever, 2017., EAN 9789492011916 

Bekijk ook eens deze bijscholingen