Geneesmiddelen voor hart en hoofd

Introductie

Als wij in de apotheek in ruil voor een recept een keurig verpakt geneesmiddel krijgen toegeschoven vinden wij dat heel gewoon, net zo vanzelfsprekend als bijvoorbeeld de beschikbaarheid van insuline voor diabetespatiënten die dit hormoon zelf niet meer kunnen aanmaken.

Aankomend

Bekijk deze Online Academy wanneer jij wilt!

Informatie

Lestijd: 3 uur online
Inclusief: Syllabus en certificering (digitaal).
Contactdagen: 1
Type: MBK

Podcast
Maak kennis met de trainer

Geneesmiddelen van hoofd naar hart

Deze training is gebaseerd op verhalen over de ontdekkers en makers van onze belangrijkste geneesmiddelen. Wij ontmoeten nieuwsgierige mensen die in de natuur, soms letterlijk als schatgravers, op zoek zijn gegaan naar geneeskrachtige stoffen als basis voor de ontwikkeling van geneesmiddelen. Maar wij ontmoeten ook scheppende geesten die in het scheikundig of biochemisch laboratorium natuurlijke grondstoffen hebben gemodificeerd of geheel nieuwe geneesmiddelen hebben samengesteld, dikwijls met vallen en opstaan en soms met een dosis geluk. Hoe onze belangrijkste geneesmiddelen werken komt in deze training uiteraard ook aan de orde. 

‘Geneesmiddelen voor hart en hoofd’ word je aangeboden in de vorm van een online training. Je leert welke medicinale stoffen met een effect op de bloedsomloop en het zenuwstelsel uit natuurlijke grondstoffen zijn geïsoleerd en wat wetenschappers daar later aan hebben toegevoegd. De nadruk ligt hierbij op geneesmiddelen voor hart en bloedvaten en middelen voor het behandelen van psychische aandoeningen.

De online training die heel goed aansluit bij ‘Geneesmiddelen voor hart en hoofd’ is ‘De schatkamer van de natuur gaat open‘.

Wil je meer Medische Basiskennis online van 3 uur bijwonen die Piet Pijper geeft, dan zijn deze onderstaande trainingen wellicht ook interessant voor jou:

Hormonale geneesmiddelen 
In gevecht met de krab 
Strijders tegen infectieziekten
Virussen, virusinfecties en vaccins

Toepassing en meerwaarde:  

Waarom zou je deze training volgen? Wat heb je eraan in je werk? Ben je een complementair therapeut? Dan leer je meer over de herkomst en de werking van de geneesmiddelen die jouw cliënten gebruiken. Hierdoor kun je inhoudelijker communiceren met de artsen die deze patiënten naar je hebben doorverwezen. Ben je zelf een reguliere zorgverlener, dan is zo’n training een aantrekkelijke manier om jouw misschien wat weggezakte kennis over geneesmiddelen op te halen en aan te vullen. 

Werkwijze:  

Deze training word je aangeboden in de vorm van een drie uur durende online training. Na afloop ontvang je digitaal een deelcertificaat. 

Doel:  

Het doel van de training ‘Geneesmiddelen voor hart en hoofd’ is jou inzicht te geven in de herkomst, kenmerken en werking van de belangrijkste cardiovasculaire geneesmiddelen en psychofarmaca.  

Planning

Overige informatie

SBU: 5 (0.18 EC)
Niveau: HBO
Contactdagen: 1
Dagdelen: 1
Lestijd: 3 uur online
Prijs: € 97,50
Sterk aangeraden boek De schatgravers en Scheppers: €29,95
Toetsing: in je e-learning Meerkeuze vragen
Certificering: Digitaal deelcertificaat van deelname

Doelgroep

De training is bedoeld als nascholing voor reguliere en complementaire zorgverleners die hun medische basiskennis of psychosociale basiskennis willen vergroten. 

Psychologen, therapeuten, psychosociaal hulpverleners, maatschappelijk werkers, artsen, hypnotherapeuten, regressietherapeuten en andere paramedici uit de reguliere en complementaire hulpverlening en in opleiding zijnde. Deze bij- en nascholing is geschikt als bijscholing de Medische Basiskennis.

Accreditatie / Erkenning

De training is bij vele instanties en beroepsverenigingen erkend en/ of geaccrediteerd (zie ons accreditatiebeleid).

Er wordt geen accreditatie aangevraagd voor een gratis webinar!

Programma

Dag 1:

 • Inleiding: Wat gaan we doen?
 • Kennisoverdracht
 • Afsluiting
 • Dit online training duurt 3 uur

Doelstelling

Na training heeft de deelnemer:

 • Inzicht in het farmacologische profiel van antihypertensiva, cholesterolverlagers en middelen voor de behandeling van erectiestoornissen 
 • Inzicht in het farmacologisch profiel van antidepressiva en benzodiazepines. 
 • Kennis van het begrip ‘psychofarmaceutische revolutie’ 

Piet Pijper

Piet is iemand met een brede belangstelling voor wetenschappelijke en historische onderwerpen die zijn kennis graag aan anderen doorgeeft. Want kennis moet je delen, vind ik. Tijdens mijn loopbaan in de farmaceutische industrie heb ik veel kennis en ervaring opgedaan op het gebied van geneesmiddelenontwikkeling en farmacotherapie. Na mijn pensionering kreeg ik tijd om mij in deze onderwerpen verder te verdiepen wat heeft geleid tot een boek met verhalen over de ontdekkers en makers van onze belangrijkste geneesmiddelen waarover ik ook lezingen geef. Volgens mijn lezers en toehoorders ben ik in staat wetenschappelijke onderwerpen op een begrijpelijke en boeiende manier te presenteren, zonder daarbij in Jip-en-Janneke-taal te vervallen.   

Literatuur

Boeken aanschaffen? Lees eerst de boeken disclaimer!

Sterk aangeraden Boek:
Voor aanvang van de training aan te schaffen bij de trainer.

 • Pijper, P.J., Schatgravers en Scheppers. Verhalen over de Ontdekkers en Makers van onze Geneesmiddelen,  2021, 557 pag., ISBN: 978-90-76286-29-7, Prijs: €29,95.

Aanbevolen (niet verplicht)

 • Baenninger, A.: Good Chemistry. The life and legacy of Valium inventor Leo Sternbach, McGraw-Hill, 2004 
 • Brown, W.A.: Lithium. A Doctor, a drug and a breakthrough, Liveright Publishing Corporation, 2019 
 • Cade, J.F.J.: Lithium salts in the treatment of psychotic excitement, The Medical Journal of Australia, 36, 349-351, 1949Bekijk de volledige literatuurlijst in je eigen digitale e-learning omgeving.

Bekijk ook eens deze bijscholingen