Hormonale geneesmiddelen

Introductie

Maak kennis met de mensen die aan de basis hebben gestaan van de ontwikkeling van hormonale preparaten die een medische of sociaal-maatschappelijke omwenteling hebben teweeggebracht.

Aankomend

Volledig aanbod zien? Kijk bij “agenda

Informatie

Lestijd: 3 uur online
Inclusief: Syllabus en certificering (digitaal).
Contactdagen: 1
Type: MBK

Podcast
Maak kennis met de trainer

Hormonale geneesmiddelen

De training ‘Hormonale Geneesmiddelen’ wordt je aangeboden in de vorm van een online training. Je maakt kennis met de mensen die aan de basis hebben gestaan van de ontwikkeling van hormonale preparaten die een medische of sociaal-maatschappelijke omwenteling hebben teweeggebracht. Denk maar aan insuline en de orale anticonceptiva. Maar ook de ontwikkeling van de recombinant-DNA-technologie mag revolutionair worden genoemd omdat die kon worden aangewend voor het maken van eiwitten die niet op grote schaal langs chemische weg kunnen worden geproduceerd. 

De online training die heel goed aansluit bij ‘Hormonale Geneesmiddelen’ is In gevecht met de krab.

Wil je meer Medische Basiskennis online van 3 uur bijwonen die Piet Pijper geeft, dan zijn deze onderstaande trainingen wellicht ook interessant voor jou:

Strijders tegen infectieziekten
Virussen, virusinfecties en vaccins
De schatkamer van de natuur gaat open
Geneesmiddelen voor hart en hoofd

Toepassing en meerwaarde:  

Waarom zou je deze training volgen? Wat heb je er aan in je werk? Ben je een complementair therapeut? Dan heb je ongetwijfeld te maken met cliënten die hormonale preparaten (moeten) gebruiken en leer je meer over de achtergronden van hun ziektebeelden en medicijnen waardoor je wellicht inhoudelijker kunt communiceren met de artsen die deze cliënten naar je hebben doorverwezen. En ben je zelf een reguliere zorgverlener, dan is zo’n training een aantrekkelijke manier om jouw misschien wat weggezakte kennis over hormonale geneesmiddelen op te frissen en aan te vullen. 

Werkwijze:  

Deze training word je aangeboden in de vorm van een online colleges van elk drie uur die los van elkaar kunnen worden gevolgd. Na afloop van elk college ontvang je digitaal een deelcertificaat. 

Doel:  

Het doel van de training is jou inzicht te geven in de ontwikkeling en werking van hormonale geneesmiddelen. De strijd tegen diverse vormen van kanker is het onderwerp van het tweede college van deze training. 

Planning

Overige informatie

SBU: 5 (0.18 EC)
Niveau: HBO
Contactdagen: 1
Dagdelen: 1
Lestijd: 3 uur online
Prijs: € 97,50
Sterk aangeraden boek De schatgravers en Scheppers: €29,95
Toetsing: in je e-learning Meerkeuze vragen
Certificering: Digitaal certificaat van deelname

Doelgroep

De training is bedoeld als nascholing voor reguliere en complementaire zorgverleners die hun medische basiskennis of psychosociale basiskennis willen vergroten. 

Psychologen, therapeuten, psychosociaal hulpverleners, maatschappelijk werkers, artsen, hypnotherapeuten, regressietherapeuten en andere paramedici uit de reguliere en complementaire hulpverlening en in opleiding zijnde. Deze bij- en nascholing is geschikt als bijscholing de Medische Basiskennis.

Accreditatie / Erkenning

De training is bij vele instanties en beroepsverenigingen erkend en/ of geaccrediteerd (zie ons accreditatiebeleid).

Er wordt geen accreditatie aangevraagd voor een gratis webinar!

Programma

Dag 1:

 • Kennismaking
 • Inleiding: Wat gaan we doen?
 • Kennisoverdracht met interactieve momenten en halverwege een korte pauze
 • Afsluiting
 • Online training duurt 3 uur

Doelstelling

Na dit gedeelte van de training heeft de deelnemer:

 • Inzicht in en begrip van de werking van hormonen in het algemeen en hun toepassing in de reumatologie en de gezinsplanning in het bijzonder. 
 • Inzicht in het biochemische principes waarop de biotechnologische productie van therapeutische eiwitten zijn gebaseerd 
 • Inzicht in en begrip van de kenmerken van type 1 en type 2 diabetes mellitus en de farmacologische principes waarop de belangrijkste farmacotherapeutische behandelingen zijn gebaseerd 

Piet Pijper

Piet is iemand met een brede belangstelling voor wetenschappelijke en historische onderwerpen die zijn kennis graag aan anderen doorgeeft. Want kennis moet je delen, vind ik. Tijdens mijn loopbaan in de farmaceutische industrie heb ik veel kennis en ervaring opgedaan op het gebied van geneesmiddelenontwikkeling en farmacotherapie. Na mijn pensionering kreeg ik tijd om mij in deze onderwerpen verder te verdiepen wat heeft geleid tot een boek met verhalen over de ontdekkers en makers van onze belangrijkste geneesmiddelen waarover ik ook lezingen geef. Volgens mijn lezers en toehoorders ben ik in staat wetenschappelijke onderwerpen op een begrijpelijke en boeiende manier te presenteren, zonder daarbij in Jip-en-Janneke-taal te vervallen.   

Literatuur

Boeken aanschaffen? Lees eerst de boeken disclaimer!

Sterk aangeraden Boek:
Voor aanvang van de training aan te schaffen bij de trainer.

 • Pijper, P.J., Schatgravers en Scheppers. Verhalen over de Ontdekkers en Makers van onze Geneesmiddelen,  2021, 557 pag., ISBN: 978-90-76286-29-7, Prijs: €29,95.

Aanbevolen (niet verplicht)

 • Bliss, M.: The Discovery of Insulin, 25th anniversary edition, The University of Chicago Press, 2007 
 • Eig, J.: The Birth of the Pill. How Four Crusaders Reinvented Sex and Launched a Revolution, W.W. Norton & Company, London, 2015
 • Glory enough for all, Gemstone Productions, 1988, Thames Video, YouTube 
 • Kirsch, D.R., en Ogas, O.: The Drug Hunters. The Improbable Quest to Discover New Medicines, Arcade Publishing, New York, 2018 

Bekijk de volledige literatuurlijst in je eigen digitale e-learning omgeving.

Bekijk ook eens deze bijscholingen

Kinesiologie, 19-04-2024

19 april om 10:00 - 17:00

Tinnitus, 24-05-2024

24 mei om 10:00 - 17:00

DSM-5 7-06-2024, Online

7 juni om 10:00 - 17:00