Met TA uit de burn-out

Introductie

Burn-out is het vastzitten in patronen die én heel belangrijk zijn én enorm veel energie kosten. En met ratio niet op te lossen zijn: de cliënt weet dat het gebeurt en vaak ook dat hij/zij het zichzelf aandoet, maar dat besef helpt niet.

Aankomend

dec
15
jul
14
Met TA uit de burn-out, 14-07-2023
De kamers van Conijn (Den Bosch)

Volledig aanbod zien? Kijk bij “agenda

Informatie

Lestijd: 10:00 tot 17:00 uur
Inclusief: Syllabus (digitaal), certificaat, koffie/thee
Exclusief: Lunch, boeken, parkeergeld
Contactdagen: 1
Voorkennis: BivT bijscholing ‘TA als deuropener’, of TA-101-certificaat.

Met TA uit de burn out

Loskrijgen van wat zo vast zit is de Transactionele Analyse op het lijf geschreven: met TA is dit patroon goed los te krijgen. In de ontmoeting met de sterke, soms wanhopig, soms moedeloos aanvoelende burn-out emoties bij de cliënt leert TA je ook om als begeleider daarmee effectief en voor jezelf gezond om te gaan.

Sommige patronen in het gedrag voelen enerzijds aan als belangrijk en noodzakelijk, maar kosten anderzijds veel energie. Als mensen dat lang volhouden raakt de energie letterlijk op, het ‘opgebrand’ zijn is dan een feit. Soms is het besef daarover er niet, vaak is het besef erover er wel maar is er desondanks meer nodig om eruit te komen.

Met TA is het goed mogelijk om te leren zien hoe je als cliënt zelf die vastzittende interne dialoog onbewust steeds voert. Welke diepe, oude, voor jou van levensbelang zijnde erkenning of waardering je daar ooit mee wilde binnenhalen, van voor jou heel belangrijke mensen. En hoe je kunt leren om te verwerken dat je dat niet lukte: 90% van de burn-out klachten gaat over niet-genomen rouw. Een cliënt leert met TA om een meer voedende interne dialoog vanbinnen erbij te krijgen en daardoor het heft werkelijk weer goed in eigen handen te krijgen.

Toepassing en meerwaarde

De bij burn-out sterke interne impasse kan met TA door de cliënt zelf doorbroken worden op een duurzame manier. TA heeft ook bijzondere aandacht voor het zeer noodzakelijke vermogen tot zelfreflectie op een diepere laag.
Een belangrijke meerwaarde is ook: hoe zorg ik dat ik als begeleider leer omgaan met de sterke overdracht en tegen-overdracht in geval van burn-out? Hoe zorg ik dat ik zelf niet ook moe of moedeloos wordt?

Werkwijze

De mix van TA-concepten en -theorie enerzijds en praktijkgerichte ervaringsoefeningen anderzijds is 30% respectievelijk 70%.
Het werken in het hier-en-nu wordt steeds bekeken en gebruikt.

Doel

Deze bijscholing is een praktijkgerichte toepassing van TA, toegespitst op burn-out situaties.

Planning

jul
14
Met TA uit de burn out
Met TA uit de burn-out, 14-07-2023
De kamers van Conijn (Den Bosch)

Overige informatie

SBU: 9 (0,32 EC)
Niveau: HBO, Voorkennis bijscholing TA als deuropener of TA-101-certificaat
Contactdagen: 1
Dagdelen: 2
Prijs: € 179,-
Examen: Geen

Doelgroep

De bijscholing is bedoeld voor psychologen, therapeuten, psychosociaal hulpverleners, maatschappelijk werkers, artsen, hypnotherapeuten, regressietherapeuten, counselors, coaches en andere paramedici uit de reguliere en complementaire hulpverlening, en/of in opleiding zijnde. Voorkennis: BivT bijscholing ‘TA als deuropener’, of TA-101-certificaat.

Accreditatie / Erkenning

De training is bij vele instanties en beroepsverenigingen erkend en/ of geaccrediteerd (zie ons accreditatiebeleid).

Er wordt geen accreditatie aangevraagd voor een gratis webinar!

Programma

  • 3 P’s: Permissie, Protectie, Potentie; omgaan met grenzen, her-creëren van ruimte voor het zelf
  • Symbiose, 1e en 2e orde: voor wie deed ik het eigenlijk
  • Dialoog met alle ego toestanden: welke script-delen gijzelen mij
  • Impasse: waar zat ik zo in vast
  • Miskenning: de prikkel, het probleem en/of de opties niet zien
  • Rouwverwerking: niet-genomen verdriet verwerken
  • Nieuwe zingeving: Physis, het Vrije Kind, het verlangen uittesten en vormgeven

Doelstellingen

Na deze bijscholing heeft de deelnemer:

  1. Heeft inzicht in en begrip van mogelijke op TA gebaseerde interventies, en de toepassing daarvan bij cliënten met burn-out.
  2. Het kunnen toepassen van deze interventies. Heeft inzicht en begrip van de eigen rol daarin, en hoe om te gaan met de eigen innerlijke reacties op typische burn-out overdrachtsverschijnselen.
  3. Het creëren van de werkwijze over hoe je de op TA gebaseerde interventies binnen je eigen (praktijkvoering) professie kunt integreren.

Olivier Sprangers

Olivier Sprangers (1957) is zelfstandig counselor, coach en trainer, werkzaam voor mensen en teams in bedrijfsleven en non-profit organisaties.

Literatuur

Boeken aanschaffen? Lees eerst de Boeken disclaimer!

Aangeraden (niet verplicht)

Stewart MD Ph.D., Ian en Joines MD Ph.D., Vann; “Transactionele Analyse, het handboek”; 1996; SWP Amsterdam; ISBN 90-6665-203-9

Bekijk ook eens deze bijscholingen