Personal Storytelling

Introductie

Ben jij benieuwd hoe je met een beeldend verhaal de zingevingsvraag van je cliënt in je praktijk kunt verhelderen? En hoe je methodisch iemands levensloop kunt benaderen zodat diegene weer zin in de toekomst krijgt?

Aankomend

Volledig aanbod zien? Kijk bij “agenda

Informatie

Lestijd: 10:00 tot 17:00 uur
Inclusief: Syllabus (digitaal), certificering, koffie/thee
Exclusief: Lunch, boeken, parkeergeld
Contactdagen: 1

Positieve storytelling

Depressie

Deze training draait precies om dat effect van storytelling. Je gaat op verkenning in je eigen levensloop op een manier die je direct met je (volwassen) cliënten kunt toepassen. Aan de hand van een beeldend levensverhaal zet je een zelfgekozen scène uit je leven in een nieuw daglicht. Hierdoor wordt zichtbaar hoe jij – en ieder ander – op eigen wijze zin geeft aan relaties, werk en leven.

Toepassing en meerwaarde

In deze bijscholing krijg je een wonderlijk ‘werkboek’ in handen, vol verhalend beeldmateriaal. Dit ga je methodisch inzetten volgens een narratieve en ontwikkelingsgerichte aanpak. Zo leer je jouw cliënten om hun eigen antwoorden te vinden op vragen als wie ben ik, wat kan ik, wat wil ik? Na afloop ben je een activerende methode rijker om je cliënten naar hun eigenheid en bedoeling te begeleiden.

 Werkwijze

Associërend op een archetypische beeldenreeks komt er een scène uit je eigen leven naar boven die je benieuwd maakt naar wat die jou te zeggen heeft. Vrijlatend ga je deze scène schetsen zodat er drie persoonlijke storyboards ontstaan. Deze ga je vervolgens viervoudig bevragen waardoor je de zin ervan ontdekt en deze kunt verbinden met je zin in de toekomst. Plenair, individueel en in kleine groepjes.

Reviews:

 • Dit was een zeer prettige training met een geweldige trainster. Boeiend, inspirerend en een echte aanrader!
 • Heel benieuwd hoe ik dit kan inzetten, was echt onder de indruk wat het met me deed. Heel bijzonder!

Doel

Deze dag is bedoeld om de zingevingsthematiek die onder veel cliëntvragen schuilt vernieuwend tot uitdrukking te brengen. Zin, betekenis en richting vinden door speelse en creatieve benaderingen van het eigen levensverhaal; diepgaand en laagdrempelig tegelijkertijd.

Planning

Overige informatie

SBU: 10 (0.36 EC)
Niveau: HBO
Contactdagen: 1
Dagdelen: 2
Prijs: € 195,-
Examen: Geen

Doelgroep

De training is bedoeld als bij- en nascholing voor psychologen, therapeuten, coaches, counselors, psychosociaal hulpverleners, maatschappelijk werkers, artsen, hypnotherapeuten, regressietherapeuten en andere paramedici uit de reguliere en complementaire zorg- en hulpverlening, evenals aanstaande vakgenoten van bovengenoemden.

Accreditatie / Erkenning

De training is bij vele instanties en beroepsverenigingen erkend en/ of geaccrediteerd (zie ons accreditatiebeleid).

Er wordt geen accreditatie aangevraagd voor een gratis webinar!

Programma

Dag 1

 • Opening en kennismaking
 • De grote piloot en de kleine prins – de zin van storytelling
 • Associërend fragmenten uitwisselen
 • Elkaar bevragen a.d.h.v. beelden
 • Kernscène kiezen
 • Drieluik van storyboards maken en gelaagd bevragen
 • Plenair evalueren en afsluiten

Doelstelling

Na de bijscholing heeft de deelnemer:

 • inzicht in de kracht van personal storytelling
 • begrip van de basisprincipes die nodig zijn voor het maken van storyboards
 • kunnen toepassen hoe een kernscène zingevend is te bevragen

Annette Filippo

Annette Filippo is personal storyteller, docent en begeleider bij zingevingsvragen. Al haar werkervaring – als communicatietrainer, docent Frans, zingevingscoach, co-founder van een maatschap voor Biografische Storytelling, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Zingevingstherapeuten, docent Zingeving, medeoprichter van Alumnivereniging voor Academie voor Geesteswetenschappen – komt bijeen in het voeren van haar eigen onderneming. Haar laatste scholingen vonden plaatst aan de International School of Storytelling. Annette is lid van de Beroepsorganisatie voor Biografiewerk

Ervaringen van deelnemers

Hartelijk dank voor de trainingsdag. Het was fijn om les van je te hebben deze dag. Ik vind je een hele warme inspirerende docent en je bent goed ingewijd in de lesstof.

Ik vond het een fijne, praktijkgerichte dag. Door te focussen op 1 werkvorm en daarmee zelf ook aan de slag te gaan, heb ik ook voldoende vertrouwen om de werkvorm zelf in te gaan zetten.

Dank voor de training, het was leerzaam, fijn, en ik heb geleerd hoe ik verdieping kan bieden. Daarnaast heel fijn om zelf te ervaren hoe je dmv story telling je verhaal kan mag en durft te vertellen.


Ik vond het een prima training dag waarmee wij met een voor mij nieuwe interventie personal story telling naar huis gingen. prettige en deskundige trainer, met ervaring op dit vlak. Er blijven veel aanvullende vragen over, maar voor wat je binnen een dag praktisch en theoretisch kunt doen, vond ik het uitstekend.

Deze training was inspirerend.

Personal Storytelling was erg leerzaam, een voor mij mooie en nieuwe werkvorm om met mensen te werken om hun verhaal centraal te stellen en meer betekenis verlening te kunnen bereiken, voor rouwtherapie heel bruikbaar. Ook was de training voor mij persoonlijk een bijzondere ervaring om (weer) met mijn eigen verhaal aan de slag te gaan en daarin erkenning, herkenning en verbinding te bemerken. De trainer was erg kundig en ook een zeer prettig en warm persoon.


Het was een inspireerde en interessante dag, met een fijne gedreven trainer, waarbij de humor ook niet ontbrak. Kortom een fijne dag met een fijne groep mensen.

De trainer is heel vaardig in het inspelen en aanvoelen van de groep en hierop te reageren. Er was snel een veilig gevoel en verbondenheid in de groep. Door in praktijk zelf ermee te werken kon ik het echt ervaren. Dat was mooi.

Het was een gave studiedag. Een zeer inspirerende teacher, die een veilige en ongedwongen sfeer kon creeren. Mooie diepgang. ruimte voor eenieder. Stond open voor meerdere aanvliegroutes. Zeer tevreden en toepasbaar.


Literatuur

Boeken aanschaffen? Lees eerst de Boeken disclaimer!

Aangeraden (niet verplicht)

Antoine de Saint-Exupéry: De Kleine Prins, Uitg. Ad. Donker, 92 pag., ISBN: 9789061005438, 2e of latere druk in vertaling van Ernst van Altena

Bouwer, Ina et al., De stille kracht van transcendentie. Wijsheid in beelden, verhalen en symbolen, SWP, 2007, 198 pag., ISBN: 9789066658530

Campbell, Joseph, J.,Volg de stem van je hart. Mythologie als bron voor persoonlijke groei, Ten Have, 2009

, 203 pag., ISBN: 9789025959937

Bekijk ook eens deze bijscholingen

Wandelcoaching, 05-09-2024

5 september om 10:00 - 17:00

EFT Master practitioner, 14-09-2024

14 september om 10:00 - 17:00