Positive Aging

Introductie

Hoe kan het dat de ene oudere als mopperpot door het leven gaat en de andere vol tevredenheid? Waarom waarderen we ouderen met vervalverhalen minder dan die met trotseerverhalen? En is het trotseren, zelfs overwinnen van de ouderdom wel de weg die we willen gaan 

Aankomend

Er zijn geen aankomende trainingen.

Volledig aanbod zien? Kijk bij “agenda

Informatie

Lestijd: 10:00 tot 17:00 uur
Inclusief: Syllabus (digitaal), certificering, koffie/thee
Exclusief: Lunch, boeken, parkeergeld
Contactdagen: 1

In elk trotseerverhaal zit iets van verval, in elk vervalverhaal iets van overwinning. Positive Aging gaat uit van wordingsverhalen waarin alle ontwikkelingen van betekenis zijn. Wanneer we als 40-plussers zo naar onze levens kunnen kijken, worden we tevredener op onze oude dag. Want wat je later wilt worden kun je elke dag weer opnieuw bezien.  

Toepassing en meerwaarde: 

Je krijgt een krachtige en vrijlatende feedbackmethode aangereikt in de vorm van verteltechnieken. Deze pas je toe op het overzichtsbeeld dat is gecreëerd door op markante leeftijden stil te staan. Hierdoor kun je kleinere herinneringsbeelden omzetten naar grotere toekomstperspectieven en wil je vanzelf vooruitkijken. Als je vervolgens besluiten neemt die bij je levenspad passen zal het onvermijdelijke verouderen je wat bijzonders bieden, om positief naar uit te zien. 

Werkwijze: 

In de training ga je je verbeelding inzetten en werken vanuit je eigen verhalenrijk. Je staat stil bij betekenisvolle leeftijden in de levensloop. Deze leeftijden ga je herkennen vanuit een stevige theoretische basis en werk je vervolgens luchthartig uit, samen met collega’s. Om je cliënten van 40 jaar en ouder door hun midlife te helpen, op het zelfgekozen pad naar hun eigen toekomst.   

Doel: 

Je actieve leven vol lichamelijke vitaliteit in balans brengen met een beschouwend leven van zelfkennis en zingeving. Voor jezelf en voor je cliënten ervaren hoe je kunt sturen van Vita Activa in je jonge jaren naar Vita Contemplativa op je oude dag.  

Planning

Er zijn geen aankomende trainingen.

Overige informatie

SBU: 8 SBU (0,29 EC)
Niveau: HBO
Contactdagen: 1
Dagdelen: 2
Prijs: € 195,-
Examen: Geen

Doelgroep

De training is bedoeld als praktijkprofessionalisering voor psychologen, therapeuten, coaches, counselors, psychosociaal hulpverleners, maatschappelijk werkers, artsen, hypnotherapeuten, regressietherapeuten en andere paramedici uit de reguliere en complementaire zorg- en hulpverlening en in opleiding zijnde vakgenoten van bovengenoemden. 

Accreditatie / Erkenning

De training is bij vele instanties en beroepsverenigingen erkend en/ of geaccrediteerd (zie ons accreditatiebeleid).

Er wordt geen accreditatie aangevraagd voor een gratis webinar!

Programma

Dag 1

  • Opening en kennismaking
  • Levensfasen en drempels
  • Verteltechnieken oefenen in duo’s
  • Groepswerk rond eigen levensoverzicht
  • Verhalende feedback inzetten 
  • Vragen en afronding

Doelstelling

Na de training heeft de deelnemer:

  • inzicht in de kracht van Positive Aging 
  • begrip van de basisprincipes die nodig zijn voor het maken van een levensoverzicht 
  • kunnen toepassen hoe dit levensoverzicht is terug te geven in een verhaal middels verteltechnieken   

Annette Filippo

Annette Filippo is personal storyteller, docent en begeleider bij zingevingsvragen. Al haar werkervaring – als communicatietrainer, docent Frans, zingevingscoach, co-founder van een maatschap voor Biografische Storytelling, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Zingevingstherapeuten, docent Zingeving, medeoprichter van Alumnivereniging voor Academie voor Geesteswetenschappen – komt bijeen in het voeren van haar eigen onderneming. Haar laatste scholingen vonden plaatst aan de International School of Storytelling. Annette is lid van de Beroepsorganisatie voor Biografiewerk

Ervaringen van deelnemers

Het was een bijzonder inspirerende dag. Ze neemt je mee in een beeldend verhaal, waardoor er inzichten ontstaan. Via een systemische indeling, ontleend aan de antroposofie wordt d.m.v. Biografisch werk je levensloop niet alleen chronologisch in beeld gebracht, maar ook met het gevoelsleven verbonden. Ik ben nieuwsgierig geworden naar haar andere training.


Annette is een vriendelijke gastvrouw, een vakvrouw en heeft ons, een kleine groep de hele dag meegenomen in theorie en vooral ook praktijk. Het was een leerzame en fijne dag met veel dank!


Het was een hele fijne en leerzame dag. Ik kan er genoeg mee doen in mijn praktijk.


Literatuur

Boeken aanschaffen? Lees eerst de Boeken disclaimer!

Aangeraden (niet verplicht)

Kees Locher, Jos van der Brug, Vera G Klein. Leren van je leven – Introductie in de biografiek, 2021, 120 pag. ISBN 9789083182001  

Bekijk ook eens deze bijscholingen

Kinesiologie, 19-04-2024

19 april om 10:00 - 17:00

Personal Storytelling, 24-04-2024

24 april om 10:00 - 17:00

Wandelcoaching, 24-05-2024

24 mei om 10:00 - 17:00