Seksuele stoornissen

Introductie

Seksualiteit is net als eten een natuurlijke functie en is gericht op overleving van de soort. Bij de ingewikkelde mechanismen waarmee wij dit overleven proberen te bereiken, behoort op psychisch niveau het driftleven.

Aankomend

Volledig aanbod zien? Kijk bij “agenda

Informatie

Lestijd: 10:00 tot 17:00 uur
Inclusief: Syllabus (digitaal), certificering, koffie/thee
Exclusief: Lunch, boeken, parkeergeld
Contactdagen: 1
Type: PsBK

seksuele stoornissen

Driften zijn neigingen, aanvechtingen of impulsen om bepaalde behoeften te bevredigen. De seksualiteit betreft dan ook een belangrijk onderdeel van het menselijk functioneren dat vooral een rol speelt in ons gedrag ten opzichte van onze medemensen. Evenals eetgewoonten varieert seksueel gedrag enorm tussen individuen en culturen.

Op het openlijke praten over seksuele problemen rust nog steeds een taboe. Seksuele problemen komen in veel relaties voor. Het is voor de therapeut steeds weer een uitdaging.

Toepassing en meerwaarde

Bij seksuele stoornissen en de behandeling hiervan staat de relatie tussen therapeut en cliënt centraal.

Werkwijze

Aan de orde komt de theoretische kennis met betrekking tot Seksuele stoornissen en voorbeelden, met ruimte voor eigen  casuïstiek , (praktijk)ervaring en discussie in de groep alsook enkele praktisch gerichte oefeningen.

Doel 

Deze training is erop gericht om inzicht te krijgen in de verschillende Seksuele stoornissen en  de oorzaken  daarvan  en  welke behandelingen bij deze stoornissen kunnen worden ingezet.

Planning

Overige informatie

SBU: 9 (0,32 EC)
Niveau: HBO
Contactdagen: 1
Dagdelen: 2
Prijs: € 179,-
Toetsing: in je e-learning MC

Doelgroep

De bijscholing is bedoeld als bij- en nascholing voor Psychologen, therapeuten, psychosociaal hulpverleners, maatschappelijk werkers, artsen, hypnotherapeuten, regressietherapeuten en andere paramedici uit de reguliere en complementaire hulpverlening en in opleiding zijnde. Het gaat om therapeuten en coaches die hun inzicht in de grondslag van psychologische methodieken willen verbreden en verdiepen.

Accreditatie / Erkenning

De training is bij vele instanties en beroepsverenigingen erkend en/ of geaccrediteerd (zie ons accreditatiebeleid).

Er wordt geen accreditatie aangevraagd voor een gratis webinar!

Programma

 • Kennismaking en inventarisatie
 • Seksuele stoornissen
 • Seksuele disfuncties
 • Afwijkende vormen van seksualiteit en verklaringen voor deze afwijkende vormen
 • Behandelvormen
 • Plenaire oefeningen
 • Toetsing via e-learning

Doelstelling

 1. Heeft inzicht in en begrip van de basisprincipes die nodig zijn voor het toepassen van de Seksuele stoornissen.
 2. Het kunnen toepassen van de Seksuele stoornissen in de praktijk.
 3. Het creëren van de werkwijze over hoe je de Seksuele stoornissen binnen je eigen (praktijkvoering) professie te integreren.

Helma Jonkers

Helma Jonkers is opgeleid tot Psycholoog/orthopedagoog en is sinds 1980 werkzaam in haar eigen praktijk. Ze is als docente Psychiatrie, Psychologie en Zingeving verbonden geweest aan diverse Hogescholen in Amsterdam en Utrecht. In haar studie en werk is ze sterk beïnvloed door de  Existentiële Psychologie met als specialisatie   Victor Frankl ( Weens psychiater)  en I Yalom

Literatuur

Boeken aanschaffen? Lees eerst de boeken disclaimer!

Geen verplicht – Wel lezen

 • Leerboek psychiatrie, Auteur: M.W. Hengeveld, Nederlands Hardcover 9789058982780 Druk: 3 augustus 2016 780 pagina’s
 • Clijsen M. et al.; Leerboek Psychiatrie voor Verpleegkundigen, uitg. Reed Business, Amsterdam 2015, ISBN: 9789036813112

Voor deelnemers die een andere versie van het boek hebben of die hun PsBK opleiding met andere literatuur hebben gedaan: het gaat om de hoofdstukken over Seksuele stoornissen. Het zou voldoende moeten zijn om de theorie daaruit te herhalen.

Bekijk ook eens deze bijscholingen